Construieste o cariera si nu o obligatie!

 Fiecare dintre noi ne intrebam la un moment dat care este acel lucru, acea meserie, acea activitate cere ne place si ne permite sa castigam.

Am fost intrebati ce ne vom face cand vom fi mari. In adolescenta ne intrebam noi insine ce ne place sa facem sau ce sa facem pentru a ne indeplini visele si ne treceau tot felul de lucruri prin minte, posibilitati prin care sa ne atingem obiectivul. Cea mai des intalnita strategie de cariera este imitarea. Cei mai multi dintre noi imitam pe cineva si ne straduim sa facem acest lucru cat de bine putem.

De ce facem asta?

“Pentru ca modelul pe care l-am ales are acele lucruri pe care le dorim si noi” sau “pentru ca asta imi este la indemana si nu mai trebuie sa caut ce imi place si ce nu”.

Este aceasta o cariera?

Nu ii putem spune cariera de succes unui super job care ne aduce multumire din multe puncte de vedere dar nu si bucuria de a merge zi de zi la munca. Personal pot afirma ca am o cariera de succes doar atunci cand prin ceea ce fac sunt util, imi aduce bucurie, ma face fericit si stiu ca solutia pentru asta este ceva ce se construieste in timp, cu o intentie clara si multa atentie.

Cum construim corect?

1. Viziune, misiune, valori

In primul rand este important sa stabilim incotro ne indreptam. 

Care este viziunea noastra?

Pentru a te pozitiona corect pe un drum care poate reprezenta o cariera de succes trebuie sa simti care este rolul tau in aceasta lume.

Odata ce ti-ai stabilit directia prin viziune te gandesti cum vei face sa ramai pe drum, sa mergi pe drum pentru a-ti indeplini viziunea. Iti stabilesti misiunea sau felul in care tu pasesti pe acea directie si te asiguri ca nu te lasi deviat de la drum indiferent de propunerile sau gandurile care apar.

Iti alegi valorile si principiile de la care nu faci rabat ca sa iti asiguri comportamentele si actiunile dezirabile succesului.

2. Motivatia

Gandeste-te in felul urmator: Daca motivatia ta vine din exterior adica din vise, dorinte si lucruri pe care ai putea sa le obtii aceasta este o motivatie conditionata. Motivatia conditionata este cel mai usor de pierdut sau greu de mentinut pentru ca focusul este proiectat pe acele vise, ganduri, dorinte si nu iti permite sa iti traiesti munca in prezent. Asta duce la lipsa bucuriei de a munci.

Motivatia intrinseca iti permite focusul pe moment, pe ceea ce faci acum. Daca esti atent la viziunea ta si muncesti pentru ca iti place ce faci vei fi motivat fara probleme.

3. Contextul

De multe ori se intampla sa incercam sa fim oameni de afaceri, recruiteri, artisti, marketeri, vanzatori, fara a cunoaste macar o persoana de succes in domeniul in care vrem sa activam si fara sa stim “cum sta treaba in acel domeniu, pe acea pozitie”.

Pozitioneaza-te in acel loc si in acel moment in care se intampla lucrurile pe care tu vrei sa le faci. Pune ochii pe tot ce misca in domeniul tau de activitate si alege acele lucruri cu care rezonezi sau care trebuie sa le faci, chiar daca nu iti place sau nu ai chef.

4. Strategia si tactica

Nu porni la drum fara sa stii ce vei face ca sa reusesti si cum vei face acele lucruri.

In urma cu 6-7 ani am invatat un lucru extraordinar de la un director de multinationala. Vorbeam despre a inova, despre a face lucrurile in felul tau si citez:"Uita-te bine la cei care stiu cum se face, invata, aplica pana esti foarte bun si dupa ce ai facut aceste lucruri adauga felul tau de a fi, pune cireasa pe tort si fa lucrurile in felul tau".

Fa in asa fel sa stii ce vei face si cum vei face, fii bun!

5. Planul de actiune

Unul din lucrurile cele mai interesante se intampla atunci cand muncim mult, zi si noapte, pasionati de ceea ce facem si in mod paradoxal rezultatele nu apar sau nu asa cum ne-am asteptat. Pentru a avea rezultate la locul de munca sau in orice facem nu ajunge sa muncim. Fara a munci cu bucurie si fara un ritm care sa sustina calatoria, transformam o cariera minunata intr-o obligatie.

Pune strategia si tactica pe calendar, pe agenda! Acopera doar 80-90% din timpul disponibil pentru a face fata urgentelor si ocupate de acestea doar daca sunt si importante. Cand ai urgente care nu sunt importante, mai bine citeste o carte, mananca o prajitura sau poarta o discutie inteligenta cu cineva!

6. Evaluare si previziune

Lucrez in recrutare si ii intreb pe oameni de ce au aplicat pentru o pozitie care este peste ce au lucrat ei pana acum sau pur si simplu de ce pentru aceasta pozitie.

Raspunsurile des intalnite sunt: 

- "a venit timpul sa avansez, deja am o varsta"

- "de ce sa nu incerc"

- "am incercat si eu sa vad despre ce este vorba"

- "am plecat de unde am lucrat inainte"

- "cred ca mi se potriveste"

- "este mai bine platit"

Dar, uneori am si ocazia de-a face cu persoane care spun: "Vreau sa ajung pe acea pozitie si in acel tip de industrie si de firma. Lucrez de atat timp pe acest nivel, m-am pregatit, am invatat si acum pot merge mai sus. Imi place ceea ce fac si cred ca pe aceasta pozitie pot da foarte mult". De cele mai multe ori acestia sunt cei despre care pot spune ca au o cariera si nu obligatia unui job sau a unei avansari datorita varstei sau a altor indicatori putin relevanti.

• Aplica acest proces, de la viziune pana la evaluare. 

• Stabileste un interval de timp la care sa te ocupi de acest subiect. 

• Nu uita sa iti evaluezi periodic pozitionarea fata de viziune, nivelul de performanta si posibilitatile care te pot duce mai departe.

• Ia cu tine o cafea buna si fii realist!

• Fa din talentul tau o cariera de succes, nu o obligatie.

• Traieste cariera si bucura-te de ea!

Succes! 

Andrei Groza, Recruiter 

Agora Consulting

Cursuri Microsoft Excel Online Degustare de vin si Diagnoza Gimini Cine ne recomanda Cum crestem Unde ne gasiti

Elements CMS V8.0

CMS Login