Fapte nu vorbe sau despre legea ogorului in management

Joi, 25 iunie 2015  

Sa presupunem ca obiectivul meu si al echipei este sa aduc 20 de clienti noi pentru produsul X in urmatoarele 3 luni. Incep de azi si fac prima evaluare la 1 luna. Constat ca am adus 2 clienti noi. Ce-mi zice indicatorul? Sunt la 10% din rezultate in 33% din timpul alocat. Nasol nu? In ritmul asta ratez obiectivul.  

Alt exemplu: Imi propun sa aloc cu 2 ore mai mult pe saptamana pentru proiectul meu de dezvoltare a oamenilor din departament. Incep de azi si fac prima evaluare dupa 1 luna. Constat ca am resusit sa am 2 discutii cu doi dintre ei si in 2 dintre saptamani nu am alocat timp deloc pentru asta. Sunt la 20% din cat mi-am propus lunar. Cam prost.  

Alt exemplu: Incerc sa imi imbunatatesc relatia cu un coleg cu care nu lucram bine deloc. Mi-am propus un plan pe 6 pasi cu privire la el. Am incercat sa fac primii 2, omul n-a raspuns bine deloc. Relatia tot proasta e. Mai bine renunt, stiam ca nu o sa mearga. 

Ce fac eu de fapt cand evaluez? Compar rezultatele din prima etapa cu rezultatele finale asteptate. Cu alte cuvinte daca am arat azi parcela, maine ma duc sa strang graul, pentru ca, nu-i asa, ar trebui deja sa vad rezultate! Legea ogorului pe care noi  folosim de multi ani de zile in management si coaching ne spune ca orice proces presupune mai multe etape: arat, semanat, munca si ingrijire (+rabdare) si la final recolta.  

Daca eu cu faza de arat incep sa caut boabe de grau pe tarla ar trebui sa-mi fie clar ca am asteptari nerealiste. Ei, cumva noi am ajuns sa credem ca in management, recrutare, vanzari, relatii, obiective personale aceasta regula nu se aplica, pentru ca totul e diferit. Nimic nu e diferit - procesual vorbind. Doar continutul, scala si timpii difera. Etapele de a construi ceva sunt aceleasi: arat, semanat, munca si ingrijire si apoi recolta. Daca ar, evaluez suprafata arata. Daca seaman evaluez calitatea samantei, daca ma lupt cu buruienile evaluez performanta ierbicidul, daca recoltez masor cantitatea si calitatea graului.  Oricand sarim etapele ne trezim cautand primavara grau copt pe camp, cand el abia a incoltit. 

Evaluarea fiecarei etape se coreleaza cu rezultatele. Daca fac asta ma evaluez realist, tin cont de procesul natural al fiecarui lucru si raman motivat. In primul exemplu am 2 clienti dar eu stiu ca noi am contactat deja 100 si 50 dintre acestia au oferte de la noi si urmeaza sa ne raspunda. In al doilea exemplu fata de luna trecuta am avut 2 discutii bune cu oamenii mei, nu-i cat mi-am propus, dar primul pas e facut, e mai mult decat aveam alocat pentru ei fata de pana acum. In relatia cu colegul am avut 2 incercari, dar pentru prima data am purtat o discutie cu el in aceasta directie. Mi-am propus sa ma vad cu el? M-am vazut? Excelent! Wheels are in motions, deci nu renunt. 

Deci haideti sa facem si sa ne facem evaluari corecte si sa vedem orice proiect ca legea ogorului: arat, semanat, munca, rabdare, recolta.

Ana Moldovan, Business Transformation Consultant

Agora Consulting

Cursuri Microsoft Excel Online Degustare de vin si Diagnoza Gimini Cine ne recomanda Cum crestem Unde ne gasiti

Elements CMS V8.0

CMS Login