Rolul Linked-in in vanatoare de job-uri

Luni, 19.01.2015 

Rețin muntele de ziare Piața de la A-Z, adunate pe biroul meu, când am început să-mi caut primul loc de muncă, în urmă cu aproape 10 ani. De atunci, situația s-a schimbat drastic: de câțiva ani, dacă vrei să obții un post cu studii superioare, aproape sigur că prima ta acțiune va fi să-l cauți în mediul online. Pentru majoritatea candidaților, căutarea constă în înregistrarea pe site-urile de recrutare cele mai populare gen Bestjobs sau Ejobs și aplicarea prin câteva click-uri la toate posturile pe care le găsesc interesante. Cei mai mulți se opresc aici, deoarece nu au deprinderile necesare sau sunt lipsiți de motivația de a lua în calcul și alte modalități, cum ar fi rețelele sociale pentru profesioniști.

Metoda pe care o vom discuta aici este folosirea rețelei de business networking Linkedin-www.linkedin.com-pentru facilitarea găsirii unui job. Linkedin este cea mai extinsă rețea de socializare pentru profesioniști, valoarea de piață a companiei fiind de peste 4 miliarde de dolari. În prezent există peste 400.000 de utilizatori doar în România.

Ce poți face pe acest site pentru a obține postul la care visezi? Prin interacțiunea cu sute de candidați la AGORA Consulting, care și-au încercat norocul pe această platformă, am ajuns să recomandăm un sistem, care cuprinde 5 pași: 

 1.     Te înregistrezi și îți creezi profilul cu informații detaliate 

Este important să oferi detalii concrete despre activitatile tale profesionale, proiecte la care ai lucrat, rezultate etc. O poza profi (facuta special pentru acest scop) va mări considerabil interesul pentru profilul tău 

2.     Îți construiești rețeaua 

Recomandarea principală este ca la început să te conectezi cu persoane, care te știu și care te pot recomanda (de exemplu persoane de decizie de la firmele unde ai lucrat, foști colegi de serviciu, colegi de facultate etc). 

3.     Obții recomandări

Pe Linkedin există două metode principale de a obține referințe: prin secțiunea “Recommendations” și “Skills&Endorsements (Top Skills)”. Ar trebui să ai minim 2 recomandări (se obțin mai greu) și minim 25 de evaluări de Skills (se obțin relativ ușor).

4.     Identifici companiile de interes/te conectezi cu persoane care îți pot face o intrare 

În primul rând, ar trebui să-ți faci o listă cu toate firmele din domeniul tău de activitate, unde ai dori să lucrezi, apoi să cauți persoane, care te pot ajuta să obții un interviu. De cele mai multe ori, acestea fac parte din departamentul HR (ex. Manageri HR, Specialisti HR, Recruiteri), dar pot fi și din Top Managementul companiei (ex. Manager General, CEO etc.)

Te poți conecta și cu Recruiteri, care intermediază între candidați și companii. 

5.     Trimiti mesaje personalizate la persoanele cheie 

Calitatea informatiilor prezentate in mesaj au un rol decisive asupra feedback-ului. Acesta trebuie sa cuprinda informatii punctuale referitor la obiectivul tau, motivele pentru care te interesează compania, postul dorit (chiar daca nu exista pozitii deschise in acel moment), potrivirea ta cu postul, etc.

Dupa cum ti-ai putut da seama, acest proces implica creativitate, timp si efort mai ridicat comparativ cu site-urile de recrutare clasice, unde poti trimite aplicarea pentru un job in mai putin de un minut. Avantajul principal consta in crearea unor oportunitati noi pentru cariera ta intr-un mediu cu o concurenta mult mai redusa fata de metoda de cautare traditionala (ex. pentru un anunt de recrutare online pentru o pozitie mid-level, aplica in medie peste 50 de persoane, in timp ce oamenii de HR  din departamentul companiilor primesc sub 5 mesaje pe saptamana via Linkedin).

Așteptăm să ne scrii experiența ta și eventualele întrebări la adresa recrutare@agoraconsulting.ro.

Baftă în vânătoarea de job-uri! 

Mihaly Vajda, Recruitment Coordinator  

Agora Consulting

Cursuri Microsoft Excel Online Degustare de vin si Diagnoza Gimini Cine ne recomanda Cum crestem Unde ne gasiti

Elements CMS V8.0

CMS Login