Top gafe la interviu si cum sa le eviti...

Luni, 09 Noiembrie 2015

Daca ai participat la minim un interviu in viata ta fara sa obtii postul stii cat de frustrant este sa nu cunosti motivele care au condus la refuz. Ce ai fi putut face diferit ca sa lasi o impresie mai buna? Din experienta noastra peste 90% din candidatii care lasa o impresie negativa fac una sau mai multe gafe din cele enumerate mai jos. 

O sa-ti spunem deci ce poti face pentru a reduce la minim sansele de angajare daca participi la un interviu la AGORA Consulting :) 

1.Sa vii fara temele facute la capitolul angajator si post

Exista candidati care se dau de gol inca de la contactul telefonic spunand ceva de genul: "Dar spuneti-mi un pic despre ce este vorba ... am aplicat pentru multe posturi". Altii dau dovada doar la intalnirea fata in fata ca nu stiu mai nimic sau au informatii minime despre postul pentru care au aplicat. 

Solutie: inainte de interviu, pregateste un raspuns la intrebarea: "Pe baza informatiilor de pana acum, spune-ne tot ce stii despre compania noastra si postul pentru care ai aplicat". 

2. Sa vorbesti de rau despre companiile la care ai lucrat, fostii tai sefi sau colegi

Atunci cand critici firmele unde ai fost angajat sau oamenii cu care ai lucrat poti sa dai usor impresia ca ai o problema de adaptare la mediul in care traiesti. In plus angajatorul poate avea impresia ca vei raspandi informatii negative si despre el daca te angajeaza si lucrurile nu merg conform asteptarilor.

Solutie: Fa-ti o lista cu lucrurile care au mers bine la fiecare loc de munca pe care l-ai ocupat. Ai grija sa vorbesti si de acestea daca apare ocazia.

3. Sa fii prea negativ, sa lasi impresia ca esti o victima

Atitudinea aceasta o intalnim de cele mai multe ori la persoane care sunt de o perioada mai lunga fara un job. Desi negativitatea lor poate fi partial justificata, impresia lasata va fi in cel mai bun caz una de compasiune si nu va ajuta in nici un fel in obtinerea job-ului dorit. Nu am avut nici un client care sa fi angajat pe cineva din mila pe o pozitie serioasa. 

Recomandare: la fiecare sfarsit de zi noteaza-ti minim 5 lucruri pentru care esti recunoscator. Dupa o vreme in care faci acest exercitiu vei vedea mai usor partea plina a paharului chiar si in momentele dificile.

4. Sa te duci imbracat nepotrivit

Dress code-ul depinde mult de cultura organizationala a firmei unde te duci la interviu, dar ca si regula, intotdeauna ar trebui sa fii cel putin la fel de bine imbracat ca intervievatorul. Vei arata astfel respect fata de angajator si te va ajuta sa creezi o prima impresie pozitiva.

Recomandare: Cel mai sigur e sa ai o tinuta business. Daca de obicei nu te imbraci business, pastreaza-ti totusi cateva obiecte vestimentare in garderoba pe care sa le folosesti la astfel de ocazii. 

5. Sa intarzii la interviu

E o reteta sigura pentru a porni cu stangul, fiind interpretata in majoritatea cazurilor ca lipsa de respect. 

Recomandare: fa-ti planul in asa fel incat sa ajungi cu 15 minute mai repede la intalnire. In cazul in care apar aspecte neprevazute, in afara controlului tau, anunta telefonic ca nu poti ajunge la timp (va diminua efecte negative).

6. Sa insisti prea mult pe intrebari referitoare la salariu, program, ore suplimentare etc. la primul interviu

Punand un accent pe aspecte care nu sunt direct legate de sarcinile si responsabilitatile postului dai dovada de motivatie extrinseca (adica lasi impresia ca lucrezi doar pentru recompensele ce vin din exterior). Firmele doresc sa angajeze oameni cu motivatie intrinseca (pentru care activitatile postului in sine sunt o recompensa). 

Recomandare: Remuneratia, programul si politica orelor suplimentare sunt discutate de obicei la interviul final, cand exista o intentie clara de angajare din partea companiei. 

Iti dorim bafta si interviuri fara gafe! 

Mihaly Vajda, Recruitment Coordinator

 

Agora Consulting

Cursuri Microsoft Excel Online Degustare de vin si Diagnoza Gimini Cine ne recomanda Cum crestem Unde ne gasiti

Elements CMS V8.0

CMS Login