Uita de modelele de scrisoare de intentie!

Marti, 17 Februarie 2015 

In calitate de specialist in managementul resurselor umane, sunt des intrebat cum ar trebui sa arate o scrisoare de intentie. Din pacate peste 90% dintre candidatii cu care intru in contact, folosesc un model asemanator cu cel de mai jos: 

"Stimate Doamna/Domn, Va adresez aceasta scrisoare de intentie ca raspuns la anuntul dumneavoastra pentru postul vacant pe care il aveti in institutie.Am absolvit Facultatea de [...] din [...] si consider ca in anii de studentie am acumulat multe cunostinte in [...]. Sunt o persoana dinamica, cu aptitudini foarte bune de comunicare, dobandite in experienta mea (de ....), responsabila, hotarata, interesata in perfectionarea profesionala in domeniul [...] Imi doresc sa am sansa de a lucra in compania dumneavoastra, unde as putea sa-mi pun in evidenta capacitatile intelectuale si experienta acumulata (conform CV anexat).Daca veti considera ca motivatia si calificarea mea sunt oportune pentru obtinerea unui loc in cadrul companiei dumneavoastra, sunt disponibil in orice moment pentru a fi contactat in vederea discutarii detaliilor unei posibile colaborari."

Principalul sfat pe care il pot da pentru toţi cei care se afla in cautarea unui loc de munca, este să evite asemenea tipare de mesaj. De ce? Modelul este folosit de majoritatea aplicantilor, ca urmare nu spune nimic despre tine tine, ca persoana. Mai mult, vei crea un sentiment de aversiune sau plictiseala. Nu te ajuta cu nimic sa spui ca esti o "persoana dinamica," sau ca ai "abilitati foarte bune de comunicare", aceste afirmatii nu te vor diferenţia cu absolut nimic de ceilalţi candidaţi.

    Scrisoarea de intentie ar trebui sa cuprinda raspunsul la cel putin doua intrebari: 

1. De ce ma potrivesc eu pentru acest job?

2. De ce vreau job-ul respectiv la compania respectiva? 

 Pentru a îndeplini acest scop, îţi recomand să ţii cont de următoarele:

1. Scrisoarea de intenţie o vei construi pe baza analizei anuntului de angajare şi a detaliilor suplimentare pe care le ştii despre postul respectiv.  Pentru fiecare job pentru care aplici, vei concepe alt text personalizat. Daca nu poti sa vii cu ceva original, mai bine nu trimiti scrisoare de intentie deloc

2. Include motivatia ta principala pentru care doresti job-ul respectiv. Ai un avantaj semnificativ, daca din mesaj reiese cunoasterea angajatorului si dorinta pentru a se orienta explicit catre firma respectiva. Pe baza descrierii de post ce se regaseste in anunt, pune accent pe acele sarcini, pe care le-ai desfasurat in experienta ta anterioara (de exemplu daca aplici pentru un post de expert contabil, pentru care care cerinta este sa fi desfasurat contabilitate pana la nivel de balanta/bilant, poti mentiona firmele la care ai indeplinit aceasta sarcina)

3. Include doar informaţii  specifice şi masurabile (legate de abilitatile si deprinderi, experienta, studii etc.), evita sa mentionezi trasaturi generale care pot fi amintite de majoritatea celorlalți aplicanti (un exemplu frecvent sunt abilitatile de organizare sau comunicare, care apar in peste 80% din CV-uri si scrisori de intentie)

4. Este recomandat sa incluzi (daca cunosti sau poti afla) numele persoanei responsabila de recrutare. Mesajele targetate au o rata de raspuns semnificativ mai ridicata.

5. Pe langa canalele de comunicare standard ca Ejobs, Bestjobs sau e-mail, foloseste retelele de socializare business, ca Linkedin sau Xing, pentru transmiterea scrisorii de intentie catre persoane de decizie. Astfel vor creste sansele, ca aceasta sa fie analizata si sa primesti un feedback.

Cu aceasta ocazie, lansam si o provocare/concurs: trimiteţi scrisoarea voastră de intenţie pe adresa recrutare@agoraconsulting.ro impreuna cu link catre anuntul pentru care ati aplicat (sau textul anuntului). Cea mai originala scrisoarea de intentie va fi publicata pe pagina noastra de facebook, iar castigatorul va beneficia de o sesiune gratuita de career coaching la AGORA Consulting.

Mihaly Vajda, Recruitment Coordinator  

Agora Consulting

Cursuri Microsoft Excel Online Degustare de vin si Diagnoza Gimini Cine ne recomanda Cum crestem Unde ne gasiti

Elements CMS V8.0

CMS Login